Прольоти повітряних куль під мостом «Стрімка лань»

07.02.12 16:09

Повітряні кулі в Кам’янець-ПодільськуПротягом трьох років, що ми стрибали роупджампінг з моста «Бегущая Лань» по українськи його ще називають «Лань, що біжить» або «Стрімка лань», ми не раз бачили, як під час різноманітних фестивалів у Кам’янець-Подільску в повітря здіймаються чимала кількість повіряних куль. Видовище я вам скажу — затамовує подих.

До речі, 22.10.2011 коли ми були у Кам’янець-Подільску стрибаючи з моста роуп-джамп, проходив один із міських пісенних конкурсів — «Талант-2011», під час якого в небі літали повітряні кулі. Серд цих повітряних куль, дві були наших знайомих — Анатолія Копчи (на передньому плані) та Миколи Рубля (зправа внизу). Майже рік тому 14.11.2010 біля Олеського замку, з повітряної кулі Анатолія Копчи ми стрибали з парашутом.

Проліт повітряної кулі під мостом «Стрімка лань» явище не нове. Вперше це було здійснено 29 червня 1999 року кількома повітроплавцями. Але поодиночні прольоти під мостом це ніщо, в порівнянні із тим, що зробили 6 листопада 2004 року троє київських повітроплавців у складі: Юрія Бейдика, Олексія Пархоменка та Владислава Клименка. Пілоти в зв’язці із трьох куль, умудрилися пролетіти під мостом «Стрімка лань».

Цей рекордний проліт одразу попав в українську Книгу рекордів Гіннеса, та з’явився на шпальтах кількох газет. Нище перекладені мною дві газетні статті.

«Газета по-київськи» Під мостом на трьох повітряних кулях.

Під мостом на трьох повітряних кулях.

Київські повітроплавці здійснили цей трюк, націлившись на Книгу рекордів Гіннеса...

У суботу київським пілотам вдалося провести три повітряні кулі, з’єднаних між собою гнучкими тросами, під мостом «Бегущая Лань», укр. «Лань, що біжить» або «Стрімка лань» у Кам’янці-Подільському. За всю історію повітроплавання такий трюк ще не вдавався нікому в світі! Ця подія вже поповнила сторінки Книги рекордів України і, можливо, зацікавить тих хто веде Світову книгу рекордів Гіннеса...

— Ми не були впевнені, що у нас вийде, — зізнався «Газеті ...» віце-президент Федерації повітроплавання України В’ячеслав Гардашник. — Трюк дуже складний, необхідні були ідеальні погодні умови. Ми майже тиждень чекали, коли погода налагодиться. Хлопці цілими днями сиділи під мостом, чекаючи попутного вітру. На жаль, сприятливих погодних умов так і не дочекалися і змушені були їхати додому. А вже через день з Кам’янця-Подільського повідомили, що погода встановилася. Суперники, феодосійські пілоти, відмовилися від другої спроби, а кияни повернулися і, як кажуть американці, зробили це!

Пролетіти на повітряних кулях під мостом 57-метрової висоти киянам вдалося лише з третьої спроби. Одного разу вітер змінив напрямок, коли аеростати були вже в 10 метрах від «Стрімкої лані»! Але в 3:00 дня киянам посміхнулася удача, і рекорд був встановлений!

Пo словами В’ячеслава Гардашника, планується подати заявку до Книги рекордів Гіннеса. Правда, для того, щоб потрапити на її сторінки, доведеться повторити трюк ще раз на очах у «гіннесовської» комісії...

Аеростати Пілотував: Юрій Бейдик — член збірної України з 1996 року, член Британського королівського аероклубу, учасник чемпіонату Європи 1996 року в Австрії. Олексій Пархоменко — учасник II Всесвітніх авіаційних ігор в Іспанії, переможець кубка Поділля 2002 року. Владислав Клименко — срібний призер чемпіонатів України 2001-го і 2003 років.

Євген Сафонов. Газета По-київськи 09.11.2004.


«Газета Сьогодні» Під мостом на трьох повітряних кулях.

Щоб пролетіти між «ніг» «Стрімкої лані», два тижні слідкували за погодою.

Удостоїний Книги рекордів Україні проліт під мостом «Лань, що біжить» трьох теплових аеростатів, з’єднаних між собою гнучкими тросами, претендує і в Книгу Гіннеса. Правда, для цього відважним пілотам доведеться повторити складний трюк ще раз, щоб комісія «світової книги» переконалася на власні очі в можливостях наших повітроплавців. Рекорд встановлений в Кам’янці-Подільському. Погоди чекали аж з 26 жовтня, але дощ і відсутність попутного вітру заважали не те що «підпірнути» під «Лань, що біжить», а й просто піднятися в повітря. Днями це вдалося. З другої спроби. У перший раз кулі встали перед мостом і ні за що не хотіли рухатися далі. Пілоти Юрій Бейдик, Олексій Пархоменко та Владислав Клименко впоралися з поставленим завданням.

Регулювати рух кулі можна тільки по вертикалі: нагрівати повітря в оболонці і підніматися вгору і опускатися, коли температура знову знизиться. Весь рух — пошук вітру. Навіть одному аеростат висотою 22 метра складно пролізти в арку, висота якої 57 метрів, а ширина простору під нею — 70 м. Що вже говорити про трьох.

Сторонніх людей про заплановану акцію не сповіщали, проте до обіду на мості зібралося безліч спостерігачів. Зупинялися проїжджаючі машини. Враховуючи, що всі пілоти були киянами, а дія відбувалася в Кам’янець-Подільському, їх сімей на місці урочистої події не було. За винятком дружини Владислава Клименко. Вона — оператор по професії — знімала рекордний політ.

«На 50% ми складаємося з забобонів, — розповів «Сьогодні» віцепрезидент Федерації повітроплавання України В’ячеслав Гардашник. — У кожного є якісь власні прикмети і речі, які він намагається завжди брати з собою в політ. Скажімо, у Олексія Пархоменка є щаслива шапочка. Особисто я, як і багато, намагаюся ніколи не фотографуватися перед стартом».

Олена Лукін. Газета Сьогодні 10.11.2004.

Zippo

Коментування цієї статті закрите.

---