Автор Тема: Інтернет-журнал СКАЗ. «Роупджампінг»  (Прочитано 10996 раз)

Zippo

  • Administrator
  • Сообщений: 122


Падіння. Слово викликає сумні асоціації. Згадуються перші невдалі вилазки на дерева, гепання під час навчання мистецтву катання на ковзанах, велосипедах, роликах. Хоча... Останніми роками вимальовуються інші картинки цього процесу. На них зображені сміливці, що займаються роупджампінгом. Для досконалої дози виділення ендрофіну їм потрібно лише мотузку, систему, політ. Три елементи, що створюють максимум напруги, що дозволяють доторкнутися до межі. Крок у пустоту, що бавиться з тобою в гру «Живий-мертвий». Бажання подолати страх переростає в пристрасть.

Ropejumping — молодий екстирмальний вид спорту, в основі якого лежить стрибок з висотного об’єкту з використанням альпіністичного спорядження. Принцип контрольованого вільного падіння сформував американський альпініст Ден Осман. Він славився своїми соло-вилазками на найскладніші маршрути (без страховки). Декілька разів зривався, підкорюючи різноманітні вершини. Процес падіння захопив його настільки, що він почав навмисно стрибати з різних висот, отримуючи від цього море кайфу. Альпініст вбачав у стрибках можливість подолання страху. Погляд у безодню, трисекундний політ щоразу доводили йому, що кров ще гаряча.

В Україні незвичайне заняття з’явилося приблизно у 2000-х роках. Сьогодні існує безліч команд, які займаються цим, організовують стрибки для охочих. Хлопці з країн СНД найбільше у світі перейнялися фантазіями Османа, вони втілюють їх у життя щоразу з нової висоти з нового об’єкту.

У Львові дві команди займаються стрибками: «LvivExtreme» та хлопці з організації «KAVA». Проводяться фестивалі. Найвідоміші з них у Житомирі та Криму.

Андрій — один із інструкторів команди «Lviv eXtreme club». З 2008 року займається роупджампінгом, допоміг здійснити політ багатьом бажаючим. Стрибав з різних об’єктів: мостів, висотних будинків, труб, вишок. Згадує про свій перший раз.

Коли приземлявся, відчув шалену швидкість, з якою наближався до води. Здавалося, ніби зараз стикнуся лоб у лоб.

Історія першого польоту.
«Три тижні перед тим, як відпустити поруччя моста і подивитися в очі страху, я не знав про існування роупджампінгу. Цікавився стрибками з парашутом. Випадково довідався про новий вид екстриму. Від друзів почув про шалені відчуття і дав собі виклик.

Організували поїздку до Житомира. Всю ніч їхали. О п’ятій ранку були на місці. Річка під мостом була широчезна, схожа на озеро, ледь можна було побачити течію. Висота моста — сорок метрів.

Інструктори почали розкладати спорядження. Мотузки виглядали дуже тонкими, здавалися ненадійними. З хлопцями почали різні чорні жарти розказувати. Сміялися один з одного. Коли дійшла до мене черга, страх переповнив усе тіло. Вдягнув систему, переліз з іншого боку перил, постояв п’ять секунд (пам’ятав про правило, що чим довше стоїш, тим менше шансів стрибнути), підібрав 45-градусний кут падіння і відірвався. В голові шуми, свист вітру. Нічого не відчув. Коли приземлявся, відчув шалену швидкість, з якою наближався до води. Здавалося, ніби зараз стикнуся лоб у лоб. Саме в ті секунди мотузка підняла мене вгору, потім вбік. З вільного падіння перейшов у хід маятника. Усвідомив, що зробив. Зразу почалися слова на кшталт «Я живий! Ура. Щасливий.» Ейфорія. Другий раз було страшніше, бо знав, на що підписуюся, що чекає.»

Для тих, хто зацікавився, але не знає, що далі:
1. Перегляньте відео зі стрибками на Youtube.
2. Долучіться до груп в соціальних мережах, що створені спеціально для бажаючих здійснити політ.
3. Зайдіть на сайти команд у різних містах, прочитаите їхні історії, опис дій, для того, щоб стрибнути, рекомендації і застереження. Наприклад, можете для початку відвідати сайти львівської команди — ropejumping.lviv.ua чи запорізької — rope.com.ua.
4. Знайшовши однодумців, перевіривши свій стан здоров’я, відправляйтеся на об’єкт, звідки буде здійснено політ. Там вам проведуть інструктаж, і ви безпосередньо відчуйте, що таке роупджампінг.

Фільми про роупджампінг:
1. Повелителі скель-5
2. The Rope

Книга:
Ендрю Тадхантер «Падіння примарного повелителя»

Досягнення:
Командами з Запоріжжя і Санк-Петербургу «Rock & Rope jumping team» і «R.A.P.T.» було встановлено світовий рекорд на скелі Кєраг у Норвегії. Скельний масив мав близько тисячі метрів. Глибина загального падіння — 355 метрів. Тривалість до дванадцяти секунд, після чого джемпер завис над прірвою у кілька сотень метрів.

Інтернет-журнал СКАЗ №4 (квітень 2013)
Древняя китайская мудрость гласит: «НИ СЫ!», что означает: «Будь безмятежен, словно цветок лотоса у подножия храма истины» ツ

Falkoner

  • Newbie
  • Сообщений: 26
це все заєбца)) але коли стрибки?)