Грі-грі (gri-gri). Застосування в роупджампінгу

16.05.11 18:14

Спусковий страхуючий пристрій gri-griІ так, всім відомо, що роупджампінг стрибок завершується затриманням стрибуна на безпечній відстані від землі/води, в залежності над якою поверхнею проводяться стрибки. Далі постає питання про те, як вернути роуп-джампера на рідну землю, або на «екзіт» (місце з якого відбувається стрибок). І тут є два шляхи: підняти стрибуна вгору на місце «екзіту», або ж опустити вниз, на поверхню землі, чи на човен, якщо роуп проводиться над водою.
Перший варіант практично не застосовується, вірніше дуже рідко може застосовуватись у випадку самопідйому стрибуна. Але недолік його очевидний: на великих висотах — це досить таки тривалий процес, крім того, більше зношується стрибковий шнурок, по якому частіше всього і відбувається підйом. Також це вимагає значної фізичної і технічної підготовки роуп-джампера.
Другий варіант (спуск стрибуна вниз) видається більш прийнятним. Тут також є два варіанти: коли стрибуна спускають зверху, і коли він спускається сам (самоспуск), як правило, по додаткових мотузках. Для цього можна використувувати практично весь спектр спускових страхувальних пристроїв, але так склалось, що найбільшою популярністю користується грі-грі. Про неї і поговорим дальше.
Грі-грі (gri-gri в народі просто «гріха») — спусковий страхуючий пристрій, призначений для страхування першого, або другого в зв'язці, а також організації спуску дюльфером в альпінізмі і скелелазінні. Призначена для роботи з одинарними мотузками. В зв’язку з цим більше поширена при страхуванні в скелелазінні (як простий і надійний пристрій), де практично не застосовують здвоєних мотузок. Широке застосування має грі-грі і у роупджампінгу.


Складові частини та принцип дії грі-грі

Гріха складається з наступних частин:Відкрита gri-gri з мотузкою
- нерухома бокова пластина
- вісь ексцентрика
- рухомий ексцентрик
- гальмівна пластина
- рухома бокова пластина
- рукоятка розблокування
- приєднувальні отвори
На нерухомій боковій пластині змонтовані вісь ексцентрика і гальмівна пластина, а також пластикова вставка, що закриває незахищений внутрішній робочий простір з ексцентриком і мотузкою. Ексцентрик рухомо закріплений на осі, і утворює разом з важілем і рукояткою розблокування єдиний механізм. Зверху все це закривається рухомою боковою пластиною.
Мотузка огинає ексцентрик (див. малюнок) і під дією навантаження він починає повертатись навколо своєї осі, притискаючи мотузку до гальмівної пластини. При різкому ривку блокування відбувається приктично одразу, однак при плавній подачі мотузки, вона вільно протравлюється через гріху. За допомогою рукоятки грі-грі можна розбокувати після ривка. Не слід вважати, що рукояткою (тобто поворотом ексцентрика) можна регулювати швидкість протравлювання мотузки — для цього є вільний кінець мотузки.

Переваги і недоліки грі-грі

Грі-грі в робочому положенні з карабіном

Як і будь який пристрій, gri-gri має як і переваги, так і недоліки. Основною перевагою спускового пристрою грі-грі є простота використання, при достатньо високій надійності. При ривку пристрій спрацьовує автоматично, на відміну від вісімки, а також в меншій мірі скручує мотузку при протравлюванні.
До недоліків можна віднести відсутність блокування, при неправильному заправлянні мотузки в строхуючий пристрій. Тому тут варто завжди бути уважним і перевіряти чи правильно працює страхуюча система. Грі-грі має тримати ривок мотузки, що йде до особи яку страхують. Також при мокрих, чи брудних мотузках відмічається протравлювання ривками, що значно ускладнює спуск, чи страховку.
У роупджампінгу варто завжди заблоковувати грі-грі перед стрибком, а також обовязково закріпляти вільний кінець мотузки, щоб запобігти протравлюванню мотузки під власною вагою.

Andrey

Коментування цієї статті закрите.

---